Naar inhoud

Wonen & studeren in Amsterdam

De hoofdstad van Nederland is een zeer populaire woon- en studiestad en het vinden van woonruimte is erg moeilijk vanwege de lange wachttijden en hoge kamerprijzen. Als student ben je zelf verantwoordelijk voor het vinden van een kamer. We raden je daarom aan om zo snel mogelijk te beginnen met het zoeken naar een geschikte woonruimte. Zo kun je je onder andere inschrijven op Room, ook als je nog geen student bent, maar wel verwacht in Amsterdam te gaan studeren.

Op deze pagina geven we je graag meer informatie en tips om woonruimte te vinden.

 



Stichting Jan Pietersz. Huis

Speciaal voor muziekstudenten

De Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten beschikt niet over eigen studentenhuizen, maar studenten van het Conservatorium van Amsterdam kunnen wel profiteren van het aanbod van de Stichting Jan Pietersz. Huis, die zich speciaal ten doel stelt om in samenwerking met het CvA geschikte woon- en werkruimte voor muziekstudenten (voorzien van speciale isolatie) te creëren. Alle bachelor- en masterstudenten van het CvA mogen zich aanmelden voor de wachtlijst van Jan Pieterszoon Huis (JPH).

JPH heeft ongeveer 350 woningen in haar bestand. De meeste woningen zijn specifiek geschikt gemaakt voor muziekstudenten om thuis te kunnen studeren. Als je bent geregistreerd bij JPH, kom je op de wachtlijst te staan en ontvang je regelmatig mails met beschikbare kamers. Bedenk wel dat de gemiddelde wachttijd is ongeveer twee à drie jaar.

Geïnteresseerd in een woning van JPH? Je kunt je inschrijven via de web-app op de website van JPH, maar houd wel rekening met het volgende:

  • Inschrijven kan alleen met een AHK e-mailadres. Dit adres ontvang je pas aan het begin van het studiejaar;
  • Er is een wachtlijst van ongeveer twee tot drie jaar;
  • Kosten voor een plek op de wachtlijst zijn € 26,50 per kalenderjaar;
  • Huur is voor minimaal een jaar;
  • Onderverhuur (via Airbnb bijvoorbeeld) is streng verboden;
  • Na afstuderen moet je de woning verlaten;
  • Woningen zijn ongemeubileerd tenzij anders aangegeven;
  • Meer informatie en voorwaarden vind je op de website van JPH.

Heb je vragen of wil je meer informatie? Stuur dan een bericht naar cva-housing@ahk.nl



Woonruimte in Amsterdam

In Amsterdam en omgeving kun je een kamer of woning vinden via woningcorporaties, speciale stichtingen of particulieren. Tijdens je zoektocht naar een woonruimte zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden:

  • De meeste officiële instanties werken met een wachtlijst. Kamers in populaire gebieden zijn erg gewild. 
  • Probeer je zoekgebied te verbreden. Zoek ook naar kamers buiten Amsterdam.
  • Laat mensen binnen je netwerk weten dat je op zoek bent naar een kamer. 
  • Wees kritisch over de betrouwbaarheid van het kamer aanbod van particulieren. Helaas zijn er oplichters actief.

Heb je advies nodig over het huren van een woning in Amsterdam? Dan kun je terecht bij WOON!. Dit is een onafhankelijke stichting zonder winstoogmerk, deels betaald door de gemeente, dat bewoners informatie en advies geeft over o.a. huren en kopen. Ook helpen ze woningzoekenden bij de bemiddeling als contact met woningcorporaties moeizaam gaat. 

Waarschuwing

Er zijn helaas illegale verhuurders actief. Betaal geen ‘sleutelgeld’: een betaling voordat je de woning in mag. Het is wettelijk niet toegestaan sleutelgeld te vragen. Wel is het gebruikelijk en wettelijk toegestaan om een waarborgsom te vragen aan een nieuwe huurder, dit bedrag krijg je terug als je de woning bij verlaten weer netjes oplevert. Meer informatie over de toegestane extra kosten die een verhuurder mag vragen, vind je op Rijksoverheid.nl

Ook zijn er andere veiligheidskwesties waar je rekening mee moet houden tijdens je zoektocht. Lees daarom de informatie op de website van WOON! met tips tegen oplichters bij het huren van woonruimte. Vertrouw je het aanbod dat je hebt ontvangen niet helemaal of heb je een andere vraag over het huren van woonruimte, neem dan contact op met WOON!



Huurtoeslag

Huurtoeslag is een tegemoetkoming in de huurkosten van de overheid. Wanneer je in aanmerking komt, kan huurtoeslag jou helpen om de huur te betalen. 

Of je in aanmerking komt voor huurtoeslag hangt af van je leeftijd, huur, inkomen en dat het huis dat je huurt telt als een zelfstandige woonruimte. Op de website van de Belastingdienst vind je een overzicht aan voorwaarden waar je aan moet voldoen om huurtoeslag te kunnen krijgen en hoe je het kunt aanvragen.

Voor het aanvragen van huurtoeslag kun je op de website van de Belastingdienst een proefberekening maken, zodat je precies weet hoeveel huurtoeslag je kunt krijgen. Nadat je de proefberekening hebt gemaakt, kun je de aanvraag doen via de website van de Belastingdienst via “Mijn toeslagen”. Je ontvangt daarna bericht van de Belastingdienst of je recht hebt op huurtoeslag en hoeveel huurtoeslag je eventueel ontvangt.

Je kunt huurtoeslag ook met terugwerkende kracht krijgen. Dit betekent dat je huurtoeslag ook terug kan vragen van het voorgaande jaar (en zelfs de jaren daarvoor) als jij eigenlijk recht had op huurtoeslag maar dit niet hebt gekregen.

Mocht je er niet uitkomen met je aanvraag en hulp nodig hebben, dan zijn er verschillende manieren waarop je hulp kunt krijgen. Meer informatie vind je hier