Naar inhoud

Wonen & studeren in Amsterdam

Als je muziek studeert in Amsterdam, dan wil je natuurlijk ook het liefst in Amsterdam wonen. Houd er rekening mee dat de hoofdstad van Nederland een zeer populaire woon- en studiestad is. We raden je daarom aan om zo snel mogelijk te beginnen met het zoeken van geschikte woonruimte. Op deze pagina geven we je graag meer informatie en tips om een betaalbare woon- en werkruimte te vinden.

Als student ben je zelf verantwoordelijk voor het vinden van een kamer. In Amsterdam en omgeving kun je een kamer of woning vinden via de gemeenten, woningcorporaties, speciale stichtingen of particulieren. Zo kun je je onder andere inschrijven op Room, ook als je nog geen student bent, maar wel verwacht in Amsterdam te gaan studeren.

Ook kunnen bachelor- en masterstudenten van het conservatorium zich registeren voor de wachtlijst van de Stichting Jan Pietersz. Huis. Hier zijn echter een aantal voorwaarden aan verbonden. Op deze pagina kun je meer over deze voorwaarden lezen.

Kijk op de website van de gemeente Amsterdam voor meer algemene informatie over wonen in Amsterdam.Stichting Jan Pietersz. Huis

Speciaal voor muziekstudenten

De Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten beschikt niet over eigen studentenhuizen, maar studenten van het Conservatorium van Amsterdam kunnen wel profiteren van het aanbod van de Stichting Jan Pietersz. Huis, die zich speciaal ten doel stelt om in samenwerking met het CvA geschikte woon- en werkruimte voor muziekstudenten (voorzien van speciale isolatie) te creëren. Alle bachelor- en masterstudenten van het CvA mogen zich aanmelden voor de wachtlijst van Jan Pieterszoon Huis (JPH).

JPH heeft ongeveer 350 woningen in haar bestand. De meeste woningen zijn specifiek geschikt gemaakt voor muziekstudenten om thuis te kunnen studeren. Als je bent geregistreerd bij JPH, kom je op de wachtlijst te staan en ontvang je regelmatig mails met beschikbare kamers. Voor de populaire woningen kan de wachttijd oplopen tot twee à drie jaar; voor de minder populaire appartementen is er een gemiddelde wachttijd van 12 maanden.

Geïnteresseerd in een woning van JPH? Je kunt je inschrijven via de web-app op de website van JPH, maar hou wel rekening met het volgende:

 • Inschrijven kan alleen met een AHK e-mailadres. Dit adres ontvang je pas aan het begin van het studiejaar;
 • Er is een wachtlijst van één tot drie jaar;
 • Kosten voor een plek op de wachtlijst: € 26,50 per kalenderjaar;
 • Huur is voor minimaal een jaar;
 • Onderverhuur (via airbnb ijvoorbeeld) is streng verboden;
 • Na afstuderen moet je de woning verlaten;
 • Woningen zijn ongemeubileerd tenzij anders aangegeven;
 • Meer informatie en voorwaarden: zie website van JPH.

Heb je vragen of wil je meer informatie? Stuur dan een bericht naar cva-housing@ahk.nlWoonruimte in Amsterdam

Een kamer via officiële instanties als gemeente en woningcorporaties

 • StudentenWoningWeb – Woningcorporaties (De Key, DUWO en Ymere) met kamers en woningen voor studenten plaatsen op deze website hun aanbod. Je betaalt eenmalig €22,50 aan inschrijfkosten, vervolgens kun je onbeperkt reageren op het aanbod. 
 • Ymere biedt naast zelfstandige woonruimte voor studenten ook de mogelijkheid om tijdelijke woningen te huren, die in de toekomst gesloopt of gerenoveerd worden.
 • The Social Hub (TSH) beschikt over meer dan 700 kamers die verhuurd worden aan zowel Nederlandse als internationale studenten. De verblijfsduur kan variëren van 1 week tot 12 maanden. Permanente huisvesting is niet mogelijk. Check in bij Amsterdam City of Amsterdam West.
 • De gemeente Amsterdam heeft een woongids voor studenten gemaakt. Hierin lees je hoe je woonruimte in Amsterdam kunt vinden, maar vind je ook veel informatie over waar je allemaal op moet letten.
 • Bij ROOM vind je studentenkamers in Stadsregio Amsterdam, Delft, Den Haag, Deventer, Leiden, Haarlem of Wageningen. Je kunt je inschrijven als je 16 jaar of ouder bent. 
 • ASVA studentenunie bemiddelt tussen verhuurders en studenten die lid zijn van de vakbond.  
 • WOON! geeft bewoners informatie en advies over o.a. huren en kopen. Het is een onafhankelijke stichting zonder winstoogmerk, deels betaald door de gemeente. Ze helpen woningzoekenden bij bemiddelen bij contact met woningcorporaties als dat moeizaam gaat. Dat is echter niet hun kerntaak.
 • Student Experience biedt zelfstandige woonruimtes aan met eigen badkamer en keuken.

Een kamer via particulieren

Je kunt bij particulieren een kamer huren  – bijvoorbeeld via een verhuurmakelaar, in een studentenhuis of bij een gezin. Dit noemen we ‘woningdelen’ en daarvoor gelden in Amsterdam strenge regels. Een verhuurder moet hiervoor een vergunning hebben. 

Hou bij ‘woningdelen’ twee belangrijke wettelijke regels in de gaten: 

 1. iedere bewoner moet een eigen huurcontract met de huisbaas hebben 
 2. het moet jou zijn toegestaan je op je kameradres in te schrijven bij de gemeente. Mag dat niet? Dan verhuurt de huisbaas de kamer waarschijnlijk illegaal. De studentenvakbond ASVA geeft hier meer informatie over (zie hierboven).

Ook voor een kamer huren bij een hospita gelden wettelijke regels. 

Waarschuwing

Er zijn illegale verhuurders actief. Betaal geen ‘sleutelgeld’: een betaling voordat je de woning in mag. Het is wettelijk niet toegestaan sleutelgeld te vragen. 

Wel is het gebruikelijk en wettelijk toegestaan om een waarborgsom te vragen aan een nieuwe huurder, dat geld krijg je terug als je de woning bij verlaten weer netjes oplevert. 

Meer informatie vind je op Rijksoverheid.nlOok vind je op de website van WOON! tips tegen oplichters bij huren van woonruimte.

Kamer(ver)huur tijdens buitenlandverblijf

Studenten die op exchange of stage in het buitenland gaan en hun kamer willen onderverhuren of zelf een kamer willen huren, kunnen dat doen via de website HousingAnywhere.com. Lees meer informatie over dit initiatiefHuursubsidie

Wat is huurtoeslag?

Huurtoeslag is een tegemoetkoming in de huurkosten die wordt uitgekeerd door de overheid. Wanneer je in aanmerking komt, maakt huurtoeslag het mogelijk dat je de huur kan betalen.

Wanneer kom je in aanmerking?

Op de website van de Belastingdienst vind je alle informatie over de voorwaarden om huurtoeslag te kunnen krijgen en hoe je het aan moet vragen.

Je kunt op de website van de Belastingdienst ook een proefberekening maken, zodat je precies weet hoeveel huurtoeslag je kunt krijgen. Nadat je de proefberekening hebt gemaakt, kun je de aanvraag doen via de website van de Belastingdienst via “mijn toeslagen”. Je ontvangt daarna bericht van de Belastingdienst of je recht hebt op huurtoeslag en hoeveel huurtoeslag je eventueel ontvangt. Je kunt huurtoeslag ook met terugwerkende kracht krijgen, dus als jij vorig jaar eigenlijk recht had op huurtoeslag maar dit niet gekregen hebt, kun je dit ook terugvragen.