Werken & studeren in Amsterdam
Alles over studeren & werken in Nederland lees je op Studyinholland.nl.
Studeren aan het Conservatorium van Amsterdam is behoorlijk veeleisend. Veel studenten slagen er echter in om studie en werk te combineren.
Het hebben van een baan in Nederland brengt een verplichte ziektekostenverzekering met zich mee. De premie varieert. De verplichte ziektekostenverzekering houdt ook de mogelijkheid in van financiële ondersteuning door de overheid. Zie zorgverzekering.
EU/EER-studenten
Inwoners van EU/EER-landen hebben normaal gesproken geen werkvergunning nodig, zij mogen in Nederland werken.
Niet-EU/EER-studenten
Inwoners van niet-EU/EER-landen mogen 10 uur per week of 360 uur per jaar werken, en alleen als ze een verblijfsvergunning hebben. Hun werkgever heeft voor hen een werkvergunning nodig.
Op deze pagina geven we je iets meer inzicht in vragen als: Heeft u een tewerkstellingsvergunning nodig als u zelfstandige bent? Hoe zit het als je stage loopt? En hoeveel uur mag je werken als internationale student?
In de flyer Werken tijdens het studeren in Nederland geeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid antwoord op deze vragen en meer.
Internationale studenten
Werkvergunning (UWV, via werkgever)
Internationale studenten buiten de EU- of EER-land of Zwitserland mogen een bijbaan naast hun studie hebben of als zelfstandige werken. Sommige studenten hebben hiervoor een werkvergunning nodig. Meer informatie over bijbanen in het Engels vind je op de website Study in Holland.
Werken tijdens het studeren

Als je tijdens je verblijf in Nederland naast je studie wilt werken, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Heb je een werkvergunning nodig als je zelfstandig ondernemer bent? Wat dacht je van een stage? En hoeveel uur mag je als internationale student werken?
In de flyer Werken tijdens het studeren in Nederland geeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid antwoord op deze vragen en meer.
Nederlandse ziektekostenverzekering
Zodra je een (deeltijd)baan hebt, ben je verplicht een Nederlandse ziektekostenverzekering af te sluiten. Werkt u als zelfstandige? Neem dan contact op met de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en vraag om een beoordeling van uw zogenaamde Wlz-functie. De SVB bepaalt of u zich al dan niet moet verzekeren tegen ziektekosten.
Sociale zekerheidsnummer BSN
Als u een baan heeft, moet uw werkgever uw zogenaamde sociale zekerheidsnummer, uw BSN, kennen. Verzekeringsmaatschappijen kunnen ook vragen naar uw BSN. Bij inschrijving bij uw gemeente krijgt u automatisch een BSN.
Ondernemerschapsaanbod AHK
Kunst & Ondernemen
Heel veel CvA-alumni starten direct na de opleiding als zelfstandige, ook veel studenten werken al als zzp’er. Daarnaast werken veel alumni met korte arbeidscontracten. Een ondernemende houding en kennis van ondernemerschap zijn essentieel voor een succesvolle carrière, binnen en buiten de eigen discipline, als zelfstandige en/of in een hybride beroepspraktijk.
Binnen de AHK wordt daarom veel aandacht gegeven aan ondernemerschap. Je leest er hier meer over. Of ga direct naar het actuele trainingsaanbod.
Extra's voor ondernemende studenten en alumni!
Speciaal voor studenten én alumni heeft de AHK de kennisbank BeroepKunstenaar opgezet. Ontmoet elkaar, verrijk je kennis, doe mee aan cursussen en trainingen of vind er antwoorden.
Werken en stageplekken bij partners CvA
De activiteiten van het Conservatorium van Amsterdam worden mede mogelijk gemaakt door onder andere:
Amsterdam Arena Amsterdam Electric Anton Kersjes van de Groenekan Fonds Artis Asko l Schönberg Avedis Zildjian Company BG France Saxophone Bimhuis Bitterzoet Buffet Crampon CBK Amsterdam-oost Central Conservatory of Music, Beijing Cobra Museum Conservatorium Hotel De Nederlandse Opera Dijkman Muziek Eye Filminstituut Fonds voor Cultuurparticipatie Grand Café-Restaurant 1e klas Harry Bakker Saxofoons Het Bethaniënklooster | Het Koninklijk Concertgebouw Het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds Het Scheepvaartmuseum Instituto Italiano di Cultura, Amsterdam Jazzfest Jazzorchestra of the Concertgebouw Karel Hendrik van Minnen-Stichting Keep an Eye Foundation Koninklijk Concertgebouw Orkest Manhattan School of Music MarkBass Meer Jazz Festival Melkweg Metropole Orkest Mojo Concerts Muziekgebouw aan ‘t IJ Muziekgebouw Frits Philips Eindhoven Muziekschool Amsterdam / Amstelveen MuzyQ Nederlands Philharmonisch Orkest Nederlandse Orkest- en Ensemble-Academie | Nederlandse StrijkKwartet Academie North Sea Jazz Festival NRC Restaurant Café Paradiso Popsport Prinses Christina Concours Rabobank Radio Kootwijk Residentie Orkest Selmer Paris Stadsgehoorzaal Leiden Stichting Jazztalent Stichting Musici van Morgen Stichting STEIM Stichting Wim de Monchy Terpstra Muziek Drumland Topsport Amsterdam Uitmarkt Universiteit van Amsterdam Van Gogh Museum Vondelpark Openluchtheater |
CvA Booking Agency
Via het CvA Booking Agency kunnen studenten van het Conservatorium van Amsterdam worden geboekt voor een concert of bijdrage aan een evenement. Binnen alle muziekgenres is vraag naar solisten, ensembles en (big)bands live-optredens voor alle denkbare gelegenheden.
Het CvA heeft onder meer vaste series in onder andere het Muziekgebouw aan ’t IJ, Paradiso, het Bimhuis en het Koninklijk Concertgebouw. Ook internationaal is vraag naar CvA studenten. Klik hier voor een compleet overzicht van podia waar CvA-studenten ingezet worden.
Contact
Geïnteresseerd? Neem dan contact op met jouw afdelingscoördinator:
Raphaela Danksagmüller klassiek
Bas van Otterloo jazz
Elske van der Linden popmuziek
Fair Practice Code
De Fair Practice Code
De Fair Practice Code is een gedragscode voor ondernemen en werken in kunst, cultuur en creatieve industrie. De code nodigt uit tot kritische reflectie en biedt een handreiking voor hoe de sector samen tot een toekomstbestendige arbeidsmarkt en beroepspraktijk komt. De nieuwste versie (januari 2019) van de Fair Practice Code staat online op de website www.fairpracticecode.nl.
Wat is ’Fair’ eigenlijk? Doe de online Quickscan!
Op de website www.fairpracticecode.nl staat een online Quickscan, die je helpt om met tien vragen na te denken over de kernwaarden waarop de code is gebaseerd, en hoe je ernaar handelt. Bij het doorlopen van de scan vind je links naar bestaande afspraken in cao’s, honorariumrichtlijnen, scholing en nog veel meer. Een schat aan informatie, die voortdurend geactualiseerd wordt.