Naar inhoud

Vrije tijd & studeren in Amsterdam

Als je studeert en woont in Amsterdam, dan wil je in je vrije tijd misschien wel sporten, van het cultuuraanbod genieten, winkelen, uitgaan of van de natuur genieten. Voor nieuwkomers in Amsterdam is het erg prettig om je alvast een beetje te kunnen oriënteren waar je dan terecht kunt. Het aanbod is groot en je zult na verloop van tijd je eigen weg zeker vinden, maar we helpen je op deze pagina alvast een beetje op weg!

 

Klik voor een goed overzicht van cultuurlokaties op The Musicians Guide to AmsterdamSporten in Amsterdam

Waar kun je voordelig sporten?

USC – sportcentrum voor studenten UvA en HvA

Studenten van het CvA kunnen voordelig terecht bij het sportcentrum USC. Het USC is een sportcentrum speciaal voor studenten aan de UvA en HvA. De tarieven bij USC niet hoog, maar de kwaliteit is er niet minder om, bovendien is het aanbod groot. Het USC is aangesloten bij de branchevereniging NL Actief en de Koninklijke Nederlandse Krachtsport- & Fitnessbond (KNKF).

Uiteraard zijn er vele andere mogelijkheden om te sporten in Amsterdam: 

  • Sporten in Amsterdam – hier vind je een overzicht van zwembaden en openbare sportplekken in de gemeente Amsterdam.

  • NL Actief – hier vind je een aanbod van erkende sportscholen. Check bij iedere sportschool of er kortingen zijn voor studenten, dat is vaak het geval! 

Hardloop- en fietsmogelijkheden in Amsterdam

Houd je van hardlopen? Dan vind je op de website van de gemeente een aantal gemarkeerde hardlooproutes waar je jezelf alleen of samen helemaal uit kunt leven. Zoek je een hardlooptraining? Dan zijn dit een aantal mogelijkheden: 

Als je wilt meedoen met wedstrijden, ga dan naar de kalender met alle hardloopevenementen in Amsterdam! 

Ga je liever fietsen?

Parken & Sport

In Amsterdam zijn maar liefst 33 parken waar je volop zelfstandig kunt sporten en ontspannnen.Kunst & Cultuur in Amsterdam

Cultuuraanbod AHK

Agenda Conservatorium van Amsterdam
In de agenda van het CvA staan alleen evenementen die georganiseerd worden door het conservatorium. Voor informatie over projecten die door externe partijen in onze zalen worden georganiseerd kunt u contact opnemen met de betreffende organisator.

Zoek je snel een specifieke agenda van het CvA? Klik dan op: Klassiek | Jazz | Pop

De concertpodia van Amsterdam

In Amsterdam kun je elke dag naar concerten en livemuziek. Van megaconcerten en muziekevenementen tot internationale musici op podia van wereldformaat. Of ga voor de vele kleine intieme liveoptredens op de kleinere podia. Op de website www.iamsterdam.com vind je alle uitvoeringen in Amsterdam. 

Klassieke muziek
In Amsterdam kun je terecht voor alle soorten klassieke muziek, van Renaissance tot hedendaagse werken. Bekende locaties zijn onder andere het Koninklijk Concertgebouw en Muziekgebouw aan ’t IJ, oude kerkjes en andere unieke podia. Op iamsterdam.com vind je een overzicht van aankomende én terugkerende klassieke concerten en evenementen die in Amsterdam plaatsvinden.

Opera
Operafans kunnen in Amsterdam zeker hun hart ophalen. De stad is de thuisbasis van De Nationale Opera, gezeteld in Nationale Opera & Ballet (voorheen bekend als Het Muziektheater). Diverse operavoorstellingen vinden ook plaats in Het Koninklijk Concertgebouw en Koninklijk Theater Carré, en dan zijn er ook speciale evenementen in kerken en de openlucht.

Jazz, Blues & Wereldmuziek
Jazzliefhebbers vinden zeker hun draai in Amsterdam – een van de beste jazzsteden in Europa. Wereldberoemde events hebben Nederland op de kaart gezet als jazz-, wereld- en bluesland. Amsterdam heeft een status hoog te houden als het gaat om legendarische liveoptredens op aansprekende jazzlocaties zoals het Bimhuis, Muziekgebouw aan ’t IJ, North Sea Jazz Club, Café Alto en de Cotton Club. 

Pop & Rock
Amsterdam ademt live muziek en bands zijn dol op optredens in Amsterdam, dus je kunt altijd en overal in de stad geweldige muziek vinden. Ga naar een optreden van je favoriete band of ontdek te gekke nieuwe artiesten in één van de populaire podia zoals Paradiso, Bitterzoet en Melkweg. Wil je liever deel uit te maken van een groter publiek? Dan zijn AFAS Live, Ziggo Dome en Johan Cruijff Arena dé aangewezen podia waar je moet zijn! 

Festivals & Events

Culturele en Culinaire Festivals & Events
Amsterdam is jaarlijks de setting van honderden festivals. Denk daarbij niet alleen aan grote dancefestivals, want ze komen in alle soorten en maten. Internationale gerenommeerde festivals als IDFA, het Amsterdam Light Festival en Amsterdam Pride trekken een groot publiek. Op de vele culinaire festivals smul je van de lekkerste hapjes en drankjes. Cultuursnuivers doen zich tegoed aan film, dans, muziek en theater op de culturele festivals van Amsterdam. Zoek hier naar jouw favoriete festivals.

Overzicht van culturele locaties

Amsterdam heeft het grootste culturele aanbod ter wereld. Er zijn honderden clubs, theaters, musea, muziekpodia en bioscopen te vinden in de stad. Een overzicht van de culturele spots van Amsterdam:

Korting met jouw collegekaart

Met jouw collegekaart heb je niet alleen toegang tot de faciliteiten van het Conservatorium van Amsterdam. Op vertoon van jouw collegekaart kun je ook bij veel culturele locaties korting krijgen op de toegangsprijzen. Daarnaast kom je bij verschillende winkels, kappers, restaurants en cafés vaak voordeliger uit. Zorg dus dat je jouw collegekaart altijd bij je hebt! 

Op studentenkorting.nl vind je een grote verzameling van adressen waar je korting krijgt als je jouw collegekaart laat zien. Vrije tijd in Amsterdam

Uitgaan

Er zijn maar liefst 1.150 restaurants en 1.515 bars en café’s in Amsterdam. Maar wat zijn de hippe hotspots? Waar heb je het beste uitzicht? En welk restaurant is ook geschikt met een klein budget? Van sterrenrestaurants tot het lekkerste comfortfood en speciale biertjes, je vindt ze op het restaurant-overzicht van www.iamsterdam.nl. Je vind hier ook tal van top-lijsten voor beste adressen op tal van criteria.

Maar natuurlijk hebben we ook een paar andere lijsten voor je gevonden de heel geschikt zijn voor een studentenbudget:

Shoppen

Met meer dan 5.500 winkels in Amsterdam kun je in vier jaar studietijd elke dag 4 winkels bezoeken zonder twee keer in dezelfde winkel te komen. Kortom, daar kun je wel wat hulp bij gebruiken. Ga voor een zeer volledig overzicht van winkelgebieden, shoppingmalls of juist die hele kleine bijzondere speciaalzaakjes naar het shopping-overzicht van iamsterdam.com. Je vind er de beste shoproutes, maar ook een totaal overzicht van werkelijk álle winkels in Amsterdam. Ook leuk om te weten:

Natuur

Bossen, parken en stranden in Amsterdam
Even toe aan geen verkeer en wil je liever de drukte van de stad even achter je laten? Het kan in de natuurgebieden van Amsterdam. Van gezellige hang-outs als het Vondelpark en het Westerpark tot het uitgestrekte Amsterdamse Bos met een heuse geitenboerderij.