Naar inhoud

Leven & studeren in Amsterdam

Als buitenlandse student aan het Conservatorium van Amsterdam moet je na aankomst een aantal dingen regelen. Op deze pagina vind je alles wat er bij komt kijken om te kunnen leven in Nederland.

Te doen na aankomst 

Nadat je in Nederland bent aangekomen, je in je nieuwe huis hebt gevestigd en je Amsterdam wellicht al een beetje hebt verkend, zijn er een aantal praktische dingen die je moet regelen:

  • Schrijf je in bij de gemeente – BSN;
  • Haal je DigiD op;
  • Een bankrekening openen;
  • Ziektekostenverzekering afsluiten;
  • Verzeker je spullen.

Goed om te weten

Als je bovenstaande zaken hebt geregeld dan zijn er nog een aantal dingen die belangrijk zijn om te weten, zoals:

  • Geldzaken
  • Gezondheid & veiligheid
  • Taalvaardigheid
  • Religie

>19-07-2021



Na aankomst in Nederland

(bron: studyinnl.org)

Schrijf je in bij de gemeenteraad – BSN

Als je langer dan 4 maanden in Nederland verblijft, moet je naar de gemeente en je als inwoner inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP). Je krijgt dan een Burgerservicenummer (BSN). Je hebt een BSN nodig om een ​​bankrekening te openen, een zorgverzekering af te sluiten of een baan of stageplaats te krijgen in Nederland. Lees meer over het BSN op www.government.nl.

Haal je DigiD 

Nadat je je BSN hebt ontvangen, kun je een DigiD aanvragen. Met deze ID kun je online overheidsgerelateerde zaken regelen. Met DigiD log je in op websites van de overheid zoals DUO (studiefinanciering), Belastingdienst (belastingen) of gemeentelijke diensten. Lees hier meer over DigiD voor expats in Nederland (Engelstalig).

Een bankrekening openen 

Als je voor langere tijd in Nederland verblijft, is het handig om een ​​bankrekening te openen. De meeste mensen gebruiken een Maestro-betaalpas (pinpas). Veel supermarkten accepteren geen creditcards en sommige winkels accepteren zelfs geen contant geld. Je moet een bankrekening hebben als je werkt of stage loopt. Lees meer over bankzaken voor expats in Nederland (Engelstalig).

Vraag een ziektekostenverzekering aan 

Als je in Nederland gaat wonen, moet je een zorgverzekering hebben. Of jij tijdens jouw studietijd een Nederlandse zorgverzekering nodig hebt, is afhankelijk van jouw situatie. Wanneer je als internationale student enkel alleen komt om te studeren, dan mag je wettelijk gezien geen Nederlandse zorgverzekering hebben. In dit geval is het goed om uit te zoeken welke zorgkosten jouw huidige zorgverzekering uit jouw thuisland dekt. Dingen veranderen echter wanneer je als student stage loopt of een bijbaan hebt. Dan is er een kans dat je wel een Nederlandse zorgverzekering nodig hebt. 

Lees meer over zorgverzekeringen voor internationale studenten in Nederland op de pagina van I Am Expat (Engelstalig) of op de pagina van Study in NL (Engelstalig). 

Verzeker je spullen 

Er zijn verschillende zaken waarvoor u zich kunt verzekeren. Aansprakelijkheids-, repatriëring- en reisverzekeringen zijn bijvoorbeeld gebruikelijk in Nederland. Een andere belangrijke is de inboedelverzekering. Deze verzekering dekt de inboedel van je studentenkamer tegen schade door brand, waterschade of inbraak. Veel verzekeringsmaatschappijen bieden studentenkortingen of scherp geprijsde verzekeringspakketten. Het ziet er misschien duur uit, maar het is echt de moeite waard om goed verzekerd te zijn. Lees meer over verzekeringszaken voor expats in Nederland (Engelstalig).



Geldzaken

Contant geld wordt in Nederland steeds minder gebruikt. Toch is het nog steeds handig wanneer je een paar losse euro’s of wat briefgeld in je zak hebt. Maar wat is de actuele wisselkoers en waar kun je dat het beste wisselen als je voor langere tijd naar Nederland komt? En wat moet je verder allemaal regelen om in Nederland je financiële zaken te kunnen regelen? We helpen je hier een beetje op weg.

Betalingsverkeer in Euro’s

De euro (symbool: ; Nederlands meervoud euro’s) is de munteenheid van Nederland als een van de 20 lidstaten van de Europese Economische en Monetaire Unie. De officiële ISO-code van de munteenheid is EUR.

Actuele wisselkoersen

Op Wisselkoers.nl vind je de meest actuele wisselkoers van de euro en andere muntsoorten.

Kortingskaarten voor studenten

Op vertoon van je collegekaart krijg je als student korting bij vele culturele instellingen, op computersoftware en bij sportscholen. De AHK heeft speciale afspraken gemaakt met een aantal instellingen op het gebied van sport en software & hardware. 

CJP Cultuurkaart

CJP Cultuurkaart is niet specifiek voor studenten, maar voor alle jongeren tot 30 jaar en geeft korting op onder meer (film)festivals, concerten, theaters en musea. De kaart kost € 17,50 per jaar.

Zin in nóg meer korting? Kijk dan ook eens op deze kleine selectie van websites:

Betalingsproblemen

Als je financiële problemen ervaart tijdens je studie, neem dan contact op met CvA Studentendecaan Karin Princen (interim) e-mail: cva-decaan@ahk.nl.

Samen met jou zoekt de studentendecaan naar mogelijke oplossingen, zodat je je studie zo goed mogelijk kunt (blijven) volgen of juist tijdig kan besluiten de studie te onderbreken of te staken. Gesprekken met de studentendecaan zijn vertrouwelijk en persoonlijke informatie wordt zorgvuldig behandeld. Over het algemeen geldt: hoe eerder je langskomt, des te beter kun je worden geadviseerd.​​​​

NIBUD

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) is een onafhankelijke stichting die informeert en adviseert over financiële zaken. Wat kost een studie eigenlijk? Hoeveel lenen is verstandig? Wordt het op kamers of thuis wonen? Het Nibud zet op een rij wat er bij studeren komt kijken.



Gezondheid en veiligheid

Medische zorg

Heb je als student medische hulp nodig, neem dan telefonisch contact op met je huisarts. Heb je geen huisarts, schrijf je dan z.s.m. in bij een huisarts. Mocht je er helemaal niet uitkomen, kun je bij nood contact opnemen met onze studentendecaan Mirjam Pol, cva-decaan@ahk.nl.

Essentiële informatie voor de medische zorg in Nederland

Gezondheidsprogramma CvA

Het vak van uitvoerend musicus stelt naast artistieke niet te onderschatten fysieke en mentale eisen. Voor een goed doorlopen van de opleiding en de verdere carrière is het belangrijk dat je als student een verantwoorde manier van werken eigen maakt. Het Conservatorium van Amsterdam heeft daarom een speciaal op muziekstudenten toegesneden gezondheidszorgprogramma ontwikkeld. Het programma biedt meerdere specialisten en mogelijkheden, met het accent op het voorkomen van problemen. Op MyAHK vind je meer informatie.

Studentenpsycholoog CvA

Psychische spanningen kunnen van invloed zijn op je lichamelijk welzijn en het musiceren. Wanneer deze spanningen ertoe leiden dat je vastloopt, kun je je wenden tot de schoolpsycholoog. 

Het psychologisch spreekuur biedt studenten laagdrempelige hulp, steun en advies bij emotionele en psychologische problemen (depressieve gevoelens, laag zelfbeeld, slaapproblemen, mentale stress). 

De psycholoog kan doorverwijzen naar andere hulpverleners indien nodig. 

Voor meer informatie en contactgegevens, zie MyAHK.

Problemen?

Kamp je met problemen als faalangst, dyslexie, moeite met concentreren etc? Maak een afspraak met de decaan; zij kan je binnen de AHK op weg helpen. 

Fysiotherapie voor musici

Het Conservatorium van Amsterdam verwijst voor specifieke behoefte van muziekstudenten aan fysiotherapie naar Bleeksma fysiotherapie. Fysiotherapeut Arjen Bleeksma is gespecialiseerd in het herkennen, behandelen en begeleiden van fysieke en mentale problemen die het gevolg zijn van de specifieke belasting die het beroep van musicus met zich mee kan brengen. 

Voor meer informatie en contactgegevens, zie MyAHK.

Let op: de afspraken lopen rechtstreeks tussen jou en de praktijk, niet via het CvA. Het eerste consult is gratis. Vervolgconsulten zijn voor eigen rekening, of via je zorgverzekering als je aanvullend bent verzekerd. Kijk voor de zekerheid je verzekeringspolis na. 

Vertrouwenspersoon AHK

Het is van het grootste belang dat iedereen op het Conservatorium van Amsterdam in een prettige sfeer kan studeren en werken. Veiligheid, wederzijdse sympathie en respect zijn voorwaarden voor een goede werkomgeving en een geslaagde studietijd. Om ongewenste seksuele intimidatie en/of agressie tegen te gaan biedt de AHK ondersteuning door middel van een gedragscode, vertrouwenspersonen en een klachtenregeling. Op MyAHK vind je meer informatie.

Studie en handicap

Wanneer je als gevolg van een functiebeperking (bijvoorbeeld dyslexie) bepaalde voorzieningen of aanpassingen nodig hebt voor het volgen van onderwijs en/of het doen van tentamens en examens, dan kun je contact opnemen de studentendecaan van het Conservatorium van Amsterdam. Zij kan je doorverwijzen naar de contactpersoon van jouw studierichting met wie je kunt bespreken welke voorzieningen of aanpassingen je nodig hebt om je studie te kunnen doorlopen. De gesprekken zijn vertrouwelijk. De studentendecaan kan ook doorverwijzen naar instanties buiten het conservatorium.

COVID-19

In Nederland zijn er geen beperkende maatregelen meer in relatie tot corona. 

Meer over corona lees je hier.

 

GGD - Publieke gezondheidsdienst

De GGD is de publieke gezondheidszorg dienst van de gemeente. De GGD Amsterdam beschermt, bewaakt en bevordert de gezondheid van de inwoners van Amsterdam en omstreken. Dit heet ook wel publieke gezondheidszorg. 

Je kunt bij de GGD onder meer terecht voor: 

Verdovende middelen: wetgeving & schoolregels CvA

Wat moet je als student weten over alcohol en andere drugs? Wat doen deze middelen met je? Wat is het effect van het gebruik hiervan op je geheugen en studieprestaties? Hoe kom je zonder kater je studententijd door? Waar kan je je drugs testen? En als je je zorgen maakt om iemand die te veel drinkt of drugs gebruikt, waar kan je dan terecht?  

Het antwoord op deze en andere vragen vind je op deze pagina

Als je hulp nodig hebt

Je studententijd is een periode vol nieuwe ervaringen: Een nieuwe stad, opleiding, huis en verantwoordelijkheden. Voor veel studenten komen daar ook borrels, verenigingsavonden en feesten bij. Het is soms een uitdaging om daar een balans in te vinden.

Een nacht doorhalen om verder te komen in die game, met kater naar college of een ziekmelding vanwege een dinsdagdip is niet meteen problematisch. Maar wat als het vaker gebeurt dan je eigenlijk zou willen en het ten koste gaat van je studieresultaten? Of als je hierdoor voor een langere periode somber, angstig of gestresst bent? Mogelijk heb je je middelengebruik (of gamen of gokken) niet helemaal meer onder controle. Lees hier wat je dan kunt doen.



Taalvaardigheid voor internationale studenten

De lessen aan het Conservatorium van Amsterdam worden in het Nederlands of Engels gegeven. Daarom moet elke student aan het CvA zowel passief als actief de Nederlandse of de Engelse taal beheersen. 

Vrijwel iedereen in Nederland spreekt Engels. Je zult merken dat de Nederlanders zeer begripvol zijn voor niet-Nederlandstaligen en zullen snel overstappen naar het Engels om het je makkelijker te maken. Maar toch kan het nuttig zijn om een beetje Nederlands te leren. Het kennen van de taal zal je helpen om de Nederlandse cultuur en samenleving beter te begrijpen.

Cursus Engels

Op het Conservatorium van Amsterdam wordt jaarlijks een cursus Engels gegeven. De cursus wordt aangeboden in samenwerking met De Taalkamer https://de-taalkamer.nl/

Het Studenten Informatiepunt van het CvA kan je daar meer informatie over geven. STIP is bereikbaar van maandag t/m donderdag, met uitzondering van de schoolvakanties. E-mail: cva-stip@ahk.nl

Voksuniversiteit Amsterdam

Ook kun je terecht bij de website van Volksuniversiteit Amsterdam: Hier vind je taalcursussen op verschillende niveaus en voor heel veel talen. 



Religie

Kaart met religieuze samenkomsten in Amsterdam

In Amsterdam zijn vele religies vertegenwoordigd. De meest vertegenwoordigde religies in Amsterdam tref je hieronder. Klik op de kaart hieronder om naar de interactieve kaart te gaan waar je alle adressen voor religieuze samenkomsten in Amsterdam.

Evangelische- of Pinksterkerk
Rooms Katholieke kerk
Protestantse Kerk Nederland (PKN)
Gereformeerde kerk
Christelijke kerk overig
 
Marokkaanse Moskee
Turkse Moskee
Surinaamse / Pakistaanse Moskee
 
Joodse synagoge
 
Hindoeistische tempel
Boeddhistische tempel
Sikh tempel