Naar inhoud

Leven & studeren in Amsterdam

Bij de start van jouw studie aan het Conservatorium van Amsterdam is het handig om ook aan een aantal praktische zaken te denken die niet direct studie gerelateerd zijn, zoals geldzaken, gezondheid en veiligheid. Bij welke instanties kun je terecht als je ergens tegen aan loopt in je privé leven? Bij wie kun je op het CvA terecht als je kampt met problemen die van invloed zijn op je studie?

Voor internationale studenten is het daarnaast belangrijk om te bedenken welke stappen er nog volgen wanneer je eenmaal woonruimte hebt gevonden. Zo moet je je inschrijven bij de gemeente, een DigiD  aanvragen, wellicht een Nederlandse bankrekening openen en onderzoeken welke verzekeringen je moet afsluiten.

Dit alles komt aan bod op deze pagina.



Na aankomst in Nederland

(bron: studyinnl.org)

Schrijf je in bij de gemeente
Als je langer dan 4 maanden in Nederland verblijft, moet je naar de gemeente en je als inwoner inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP). Hiervoor moet je doorgaans zelf een afspraak maken bij de gemeente.

Na je inschrijving bij de gemeente ontvang je ter plekke een Burgerservicenummer (BSN). Je hebt een BSN nodig om een ​​Nederlandse bankrekening te openen, een Nederlandse zorgverzekering af te sluiten, in aanmerking te komen voor toeslagen of een baan of stageplek te krijgen in Nederland. Lees meer over het BSN op de website van de Rijksoverheid.

Aan het begin van het studiejaar (en soms ook halverwege het studiejaar) organiseert de gemeente Amsterdam vaak inschrijfdagen voor internationale studenten. Tijdens de inschrijfdagen kun je je inschrijven zonder een afspraak te maken. Meer informatie over het inschrijven bij de gemeente Amsterdam vind je hier

Vraag een DigiD aan
Nadat je je BSN hebt ontvangen, kun je een DigiD aanvragen. Met deze ID kun je online overheidsgerelateerde zaken regelen. Met DigiD log je in op websites van de overheid zoals DUO (studiefinanciering), Belastingdienst (belastingen) of gemeentelijke diensten. Lees hier meer over DigiD voor expats in Nederland (Engelstalig).

Een Nederlandse bankrekening openen 
Als je voor langere tijd in Nederland verblijft, is het handig om een Nederlandse ​​bankrekening te openen. De meeste mensen gebruiken een Maestro-betaalpas (pinpas). Veel supermarkten accepteren geen creditcards en sommige winkels accepteren zelfs geen contant geld. Je moet een bankrekening hebben als je werkt of stage loopt. Lees meer over bankzaken voor expats in Nederland (Engelstalig).

Controleer de dekking van je ziektekostenverzekering 
Als je in Nederland gaat wonen, moet je een zorgverzekering hebben. Of jij tijdens jouw studietijd een Nederlandse zorgverzekering nodig hebt, is afhankelijk van jouw situatie. Wanneer je als internationale student enkel alleen komt om te studeren, dan mag je wettelijk gezien geen Nederlandse zorgverzekering hebben. In dit geval is het goed om uit te zoeken welke zorgkosten jouw huidige zorgverzekering uit jouw thuisland dekt. Dingen veranderen echter wanneer je als student stage loopt of een bijbaan hebt. Dan is er een kans dat je wel een Nederlandse zorgverzekering nodig hebt. 

Lees meer over zorgverzekeringen voor internationale studenten in Nederland op I Am Expat (Engelstalig) en op Study in NL (Engelstalig). 

Verzeker je spullen 
Er zijn verschillende zaken waarvoor je je kunt verzekeren. Aansprakelijkheids-, repatriëring- en reisverzekeringen zijn bijvoorbeeld gebruikelijk in Nederland. Een andere belangrijke is de inboedelverzekering. Deze verzekering dekt de inboedel van je studentenkamer tegen schade door brand, waterschade of inbraak. Veel verzekeringsmaatschappijen bieden studentenkortingen of scherp geprijsde verzekeringspakketten. Het ziet er misschien duur uit, maar het is echt de moeite waard om goed verzekerd te zijn. Lees meer over verzekeringszaken voor expats in Nederland (Engelstalig).



Geldzaken

Als je gaat studeren, heeft dat ook effect op je financiën. Denk maar aan de huur, verzekeringen, maar ook je maandelijkse boodschappen en de activiteiten die je wilt ondernemen in je vrije tijd.

Wil je weten hoe je dit allemaal in kaart kunt brengen of waar je als student korting op kan krijgen? Of kom je er toch niet uit in je eentje? Met het onderstaande overzicht proberen we je een beetje op weg te helpen. 



Medische zorg in Nederland

Iedereen die in Nederland woont of werkt is verplicht een basisverzekering te hebben. De samenstelling van het pakket van de basisverzekering wordt ieder jaar door de overheid bepaald. Hier wordt aangegeven voor welke zorg je verzekerd bent. Op Rijksoverheid.nl kun je meer informatie over de inhoud van het basispakket vinden.

De kosten voor je zorgverzekering betaal je maandelijks. Daarnaast betaal je per kalenderjaar ook het wettelijke verplichte eigen risico. Dit is een bedrag dat jezelf betaalt voor de zorgkosten die deel uitmaken van het basispakket. Pas nadat je dit bedrag hebt betaald, worden de zorgkosten uit het basispakket vergoed door de zorgverzekeraar. Meer informatie over de basisverzekering en eigen risico vind je op Zorgverzekeringslijn.

Let op: voor internationale studenten kunnen er andere regels gelden wat betreft de Nederlandse zorgverzekering. Kom hierover meer te weten via Study in NL en Zorgverzekeringslijn.

Hieronder vind je nog meer informatie over de gezondheidszorg in Nederland. 



Gezondheid en veiligheid CvA

Het vak van uitvoerend musicus stelt naast artistieke niet te onderschatten fysieke en mentale eisen. Voor een goed doorlopen van de opleiding en de verdere carrière is het belangrijk dat je als student een verantwoorde manier van werken eigen maakt. Het Conservatorium van Amsterdam heeft daarom een speciaal op muziekstudenten toegesneden gezondheidszorgprogramma ontwikkeld. Het programma biedt meerdere specialisten en mogelijkheden, met het accent op het voorkomen van problemen. Hieronder vind je een overzicht van dit programma. 



Taalvaardigheid voor internationale studenten

De lessen aan het Conservatorium van Amsterdam worden in het Nederlands of Engels gegeven. Daarom moet elke student aan het CvA zowel passief als actief de Nederlandse of de Engelse taal beheersen. 

Vrijwel iedereen in Nederland spreekt Engels. Je zult merken dat de Nederlanders zeer begripvol zijn voor niet-Nederlandstaligen en zullen snel overstappen naar het Engels om het je makkelijker te maken. Maar toch kan het nuttig zijn om een beetje Nederlands te leren. Het kennen van de taal zal je helpen om de Nederlandse cultuur en samenleving beter te begrijpen.

Cursus Engels

Op het Conservatorium van Amsterdam wordt jaarlijks een cursus Engels gegeven. De cursus wordt aangeboden in samenwerking met De Taalkamer

Het Studenteninformatiepunt van het CvA kan je daar meer informatie over geven. STIP is bereikbaar van maandag t/m donderdag, met uitzondering van de schoolvakanties. E-mail: cva-stip@ahk.nl

Volksuniversiteit Amsterdam

Ook kun je terecht bij de website van Volksuniversiteit Amsterdam. Hier vind je taalcursussen op verschillende niveaus en voor heel veel talen. 



Religie

Kaart met religieuze samenkomsten in Amsterdam

In Amsterdam zijn vele religies vertegenwoordigd. De meest vertegenwoordigde religies in Amsterdam tref je hieronder. Klik op de kaart hieronder om naar de interactieve kaart te gaan waar je alle adressen voor religieuze samenkomsten in Amsterdam.

Evangelische- of Pinksterkerk
Rooms Katholieke kerk
Protestantse Kerk Nederland (PKN)
Gereformeerde kerk
Christelijke kerk overig
 
Marokkaanse Moskee
Turkse Moskee
Surinaamse / Pakistaanse Moskee
 
Joodse synagoge
 
Hindoeistische tempel
Boeddhistische tempel
Sikh tempel